Ce este placajul?
Cum este facut placajul?
Deci ce este exact placajul?
Placajul este un produs obtinut din straturi subtiri de furnir de lemn lipite intre ele. Fiecare strat este plasat perpendicular unul pe celălalt. Acest lucru se face pentru a maximiza rezistența produsului. Vezi tu, lemnul are puterea lui împotriva fibrei sale. Asta înseamnă că dacă forța este aplicată perpendicular pe firul lemnului, atunci rezistența este la puterea sa maximă. Dar dacă totuși forța este aplicată paralel cu firul lemnului, atunci aproape că nu vei avea nicio rezistență. De aceea, este foarte important să vă asigurați că placajul are straturile plasate mai degrabă perpendicular decât paralel.
O modalitate simplă de verificare este să priviți pur și simplu straturile produsului. Dacă straturile sunt perpendiculare, veți observa că straturile au 2 culori distincte (aceasta este cauzată de granulația lemnului). Cu toate acestea, dacă straturile au practic aceeași culoare sau dacă există o distincție foarte mică între ele, este posibil ca straturile să fi fost plasate paralel. Acest lucru poate reduce semnificativ rezistența produsului. De asemenea, pe lângă rezistența crescută, granularea încrucișată poate reduce și contracția, expansiunea și curbura.
Cum este facut placajul?
După cum am menționat anterior, placajul este realizat din straturi subțiri de furnircare poate avea oriunde între 0,5-0,6 mm până la 2,6-2,8 mm. Aceste straturi sunt obținute de obicei prin utilizarea unei mașini de decojit furnir. Bușteanul, după ce s-a îndepărtat scoarța, se pune între 2 role. Ele încep să se rotească și să se închidă, aplicând astfel presiune pe buștean împotriva cuțitului, care începe efectiv să „coalizeze” bușteanul la grosimea dorită. În unele cazuri, când se lucrează cu un lemn foarte tare precum fagul, buștenii trebuie fierți în prealabil timp de 48 de ore la o temperatură medie de 75-80 de grade Celsius pentru ca procesul de decojire să fie posibil.
După ce straturile au rezultat în urma procesului de derulare, materialul va intra în uscător pentru a reduce umiditatea la aproximativ 8%. Apoi, în funcție de calitatea materialului, unele vor intra direct în producție. Unii vor merge insa la sectiile de taiere, unde toate defectele vor fi eliminate pentru a obtine un material de calitate superioara. Foile rezultate vor trebui apoi îmbinate între ele pentru a forma stratul în forma sa finală.
Odată ce materialul ajunge la „etapa de ambalare”, placajul începe să prindă formă. Toate straturile sunt lipite și așezate perpendicular unul pe celălalt. Apoi, materialul intră într-o presă la rece urmată de o presă la cald, unde toate straturile sunt presate eficient și lipiciul este uscat. Acum, singurul lucru rămas este să șlefuiți și să tăiați produsul în funcție de dimensiunile acestuia. De asemenea, este de menționat faptul că în cazul placajului film procesul, este același, dar filmul se aplică într-o altă presă specială la cald.
Ce tipuri de placaj exista?
In general, in functie de aplicatii, acesta poate fi impartit in 3 categorii principale: lemn de esenta tare, rasinoase si placaj tropical.
1. Placaj din lemn de esență tare precum mesteacăn sau placaj de fag se caracterizează prin faptul că are o densitate mare/ metru cub. Mai înalt decât alte tipuri de placaj, cum ar fi plop, pin sau okoume. Pentru referință, fagul este, fără îndoială, unul dintre cele mai, dacă nu cel mai dens și mai rezistent placaj dintre toate. Densitatea sa este în jur de 750-800 kg/m3. Concurenta sa din aceasta categorie mesteacan, are o densitate in jur de 600-670 kg/mc. Aceste tipuri de produse din lemn de esență tare pot fi utilizate în diverse domenii, cum ar fi construcții, mobilier și ca podele pentru containere.
2. Placajul din rasinoase precum plop sau pin vine la o densitate mult mai mica in jur de 500-520 kg/m3. De asemenea, are o rezistență mult mai mică decât produsele din lemn de esență tare precum placajul de fag. Datorită caracteristicilor sale diferite, nu este potrivit pentru utilizare structurală sau în domenii precum construcții. Astfel, este folosit în principal pentru mobilă sau ambalaje și cutii.
3. Placajul tropical poate fi, de asemenea, clasificat ca lemn de esență moale. Un placaj de okoume are o densitate de aproximativ 460 kg/m3. Dar, datorită caracteristicilor sale diferite, merită o categorie diferită. Acest tip de placaj poate fi foarte maleabil la grosimi mai mici precum 3 sau 5 mm. Astfel, poate fi folosit la fabricarea de bărci și alte vehicule marine. Lemnul tropical este adesea foarte curat, fără noduri mari sau diferențe de colorare. Deoarece este si foarte usor, acesta din placaj poate fi folosit si in industria mobilei.
Cum este placajul clasificat?
Când căutați pe internet, este posibil să găsiți diferite tipuri de clase, deoarece acestea tind să difere în funcție de regiunea în care placajul este produs sau vândut, dar, în general, există 4 clase principale, după cum sunt enumerate mai jos:
I (B) – Fața este practic impecabilă, fără defecte, noduri, despicaturi sau diferențe de colorație.
II (BB) – Fața are decolorări minore și poate avea foarte puține noduri foarte mici.
III (C) – Fața poate avea noduri, despicaturi, găuri și decolorări. Acest tip de calitate este folosit mai ales pentru caracteristicile sale structurale, nu pentru scopuri estetice.
IV (D) - Fața poate avea decolorări, noduri, despicaturi, găuri și chiar ondulații dure și să dăuneze întregului.
Pe baza acestor clasificări de calitate, puteți găsi diferite combinații de fețe, cum ar fi placaj cu ambele fețe de gradul I ( I/I; B/B) sau cu o față de gradul 1 și o altă față de gradul II pe revers ( I/II; B/BB). ) și așa mai departe și așa mai departe.
Lucrul important de reținut din toate acestea este că placajul poate, deși are multe variații, are și multe utilizări și este important să diferențiem în prealabil la ce poate fi folosit fiecare produs, pentru a cumpara de la inceput produsul potrivit nevoilor tale.